Social Icons

facebooktwittergoogle pluslinkedinrss feedemail

Πληροφορίες

Η Κρυσταλλοπηγή είναι ακριτικό ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας.
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.130 μέτρων στις πλαγιές του Τρικλάριου Όρους και αποτελεί ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας.
Στην περιοχή, η οποία απέχει από τα ελληνοαλβανικά σύνορα 1,5 χλμ, βρίσκεται μεθοριακός σταθμός-τελωνείο, γύρω από τα οποίο έχουν καταγραφεί διάφορα συμβάντα.
Η Κρυσταλλοπηγή ανήκει στην Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 573 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την τυροκομία. Επί τουρκοκρατίας, αναφέρεται ως Σμαρδές από τον Πετσίβα, (γαλλ. Smardech) από τον Μπρανκώφ και (γερμ. Smrdes) σε αυστριακό χάρτη. Επίσης αναφέρεται και ως Σμαρδέσι, σε χάρτη του Κοντογιάννη, από τον Χαλκιόπουλο και σε αναφορές του Πατριαρχείου και του Ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου, (βουλγ. Смърдешъ) από τον Κίτσωφ και Σμάρδεσι από το Σχινά
Από το 1912 έως το 1928 ονομαζόταν Σμαρδέσι, οπότε και μετονομάστηκε σε Κρυσταλλοπηγή Απέχει 51 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 38 χιλιόμετρα από την Καστοριά.

Ιστορία
Ο παλιός οικισμός είναι τουλάχιστον 400 ετών και ιδρύθηκε από Ηπειρώτες και Γρεβενιώτες. Στο χωριό ομιλούταν η βλάχικη γλώσσα. Στις αρχές του 20ού αιώνα και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, η περιοχή αποτέλεσε επίκεντρο διαμάχης μεταξύ Ελληνικών, Τουρκικών και Βουλγαρικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση των εδαφών και τη θρησκευτική κυριαρχία ανάμεσα σε πατριαρχικούς και εξαρχικούς.
Η παρουσία των Βουλγάρων αρχηγών Βασίλ Τσακαλάρωφ και Μπορίς Σαράφωφ το 1903 στο χωριό, όπου ζούσαν 345 οικογένειες, εξαρχικές (Βουλγαρικές) και πατριαρχικές (Ελληνικές), υπήρξε η βασική αφορμή για την ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού ύστερα από συγκρούσεις Τούρκων και Βουλγάρων. Από την Κρυσταλλοπηγή καταγόταν ο Μακεδονομάχος Βασίλειος Καρατζίδης, ο οποίος πήρε μέρος επίσης στο Βορειοηπειρωτικό Αγώνα και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ελληνικό στρατό. Σημαντικοί Μακεδονομάχοι από την Κρυσταλλοπηγή ήταν επίσης ο Νικόλαος Γκίτσας, οι αδερφοί Ηλίας και Λάζαρος Κοβάτσης, οι αδερφοί Γεώργιος και Χαράλαμπος Κοβατσίδης και οι Νικόλαος Κύρτσος , Λάζαρος Κύρτσος[ και Χρήστος Κύρτσος.
Το 1951 το χωριό εγκαταλείφθηκε εντελώς και κάποια χρόνια αργότερα ιδρύθηκε νεότερος οικισμός, το 1957, από Βλάχους κατοίκους της Ηπείρου.
Το καλοκαίρι του 2007 στο χωριό εκδηλώθηκε πυρκαγιά, καθώς και στη θέση Βάρμπα-Σφήκα του δήμου Πρεσπών, η οποία έφτασε μέχρι την περιοχή εισερχόμενη από την γειτονική Αλβανία.
Στην Κρυσταλλοπηγή τιμάτε η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου.

Πορεία του πληθυσμού

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του πληθυσμού
Έτος 1928 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001
Πληθ. 598 624 0 364 309 265 213 573


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να κάνετε οποιοδήποτε σχόλιο αρνητικό η θετικό αρκεί να μην προσβάλλεται οποιονδήποτε.
Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.
(Τα σχόλια ελέγχονται προτού δημοσιοποιηθούν)